Kunstige sødestoffer



Nedestående er udarbejdet som et supplement til
den mundtlige vejledning bl.a. om, hvordan diæten
tilrettelægges, og maden tilberedes i praksis.
Nedenstående er udarbejdet i apr 1998.

Kunstige sødestoffer er en erstatning for sukker.
Diaetikere skal i stor udstrækning undgå sukker.
Flere undersøgelser har vist, at en mindre mængde sukker (25 g pr. dag)
kan indgå i maden, hvis du er normalvægtig, velbehandlet
og fordeler sukkeret jævnt på dagens måltider.
Som erstatning for sukker findes både de såkaldte energigivende
og de ikke energigivende sødestoffer.
Diabetikere anbefales at bruge de ikke energigivende sødestoffer i
stedet for sukker.

Sukker giver 17 kJ pr. gram.
De ikke energigivende sødestoffer giver 0 kJ pr. gram.


Ikke energigivende sødestoffer:

  • Påvirker ikke blodsukkeret (blodglucosen)
  • Indeholder ikke energi (kJ/kcal)

  •  

    Ikke energigivende sødestoffer er:

  • Cyclamat
  • Sakkarin
  • Aspartam (Nutra Sweet)
  • Acesulfam-K (Sunett)

  • [TIL TOP]


    De kunstige sødestoffers egenskaber og anvendelse.


    Cyclamat:        - søder 30 - 40 gange så meget som sukker
                             - er let opløseligt
                             - tåler kogning og bagning
                             - er næsten uden eftersmag
                             - står nævnt på varedeklarationen som cyclamat,
                               natriumcyclamat eller calciumcyklamat.
    Sakkerin:         - søder ca. 400 gange så meget som sukker.
                             - ved opvarmning over 70 grader får det en bitter
                               eftersmag.
                             - står nævnt på varedeklarationen som sakkarin,
                               sakkarinnatrium eller skkarincalcium.

    Aspartam:        - søder ca. 200 gange så meget som sukker.
    Nutra Sweet      - sødeevnen forsvinder ved opvarmning over
                               120 grader, egner sig derfor ikke til bagning eller
                               syltning.
                             - har ikke bismag.

    Acesulfam-K:  - søder ca. 200 gange så meget som sukker
    Sunett               - tåler kogning og bagning.
                             - har ingen bismag.

    Polydextrose, oligofructose og inulin:

  • Er fyldstoffer, der madlavningsteknisk virker som sukker.
  • Er ufordøjelige og giver derfor ikke stigning i blodsukkeret.
  • De giver i gennemsnit 4-6 kJ pr. gram.

  •  

     

    Sukkeralkoholer, polydextrose, oligofructose og inulin kan
    ved daglige mængder over 25 g give anledning til diarré.

    Atwel:

  • Er et søde-bagemiddel.
  • Består af polydextrose, sødet med acesulfam-K (Sunett)

  •  

     

    Perfect Fit:

  • Er et søde-bagemiddel.
  • Består af polydextrose, inulin og oligofructose, sødet med Acesulfam-K.
  • Anvendes som erstatning for sukker i bagværk og desserter.

  • Atwel og Perfect Fit påvirker ikke blodsukkeret.

    SØD-STRØ:

  • Er tilsat fyldstof - cellulose, som er ufordøjeligt,

  •   ikke-energigivende og som derfor ikke påvirker blodsukkeret.

    Perfect Strø:

  • Består af inulin, oligofructose, aspartam og

  •   acesulfam-K og påvirker ikke blodsukkeret.

    Perfect Strø og Sød-Strø er derfor de bedste egnede strøprodukter.

    [TIL TOP]


    Eksempler på:


    Ikke energigivende sødemidler oå det danske marked.
     

    Sødestof Form Bedst egnet til Produktnavn Sødeevne
    Cyclamat Tabletter Kaffe, The, mad-
    lavning, bagning og syltning
    Dakaryl 1 tabl. = 5 g sukker
    Cyclamat Pulver Madlavning, bagning og syltning Natrium-
    cyclamat
    1 tsk. = 60 g sukker
    Aspartam Tabletter Kaffe, The, Madlavning Canderel 1 tabl. = 1 tsk. sukker
    Sakkarin Tabletter Kaffe, The, Madlavning. Får bitter eftersmag ved kogning Blå-Hermesetas.

    FDB-sødetabletter

    1 tabl. = 5 g sukker
    1 tabl. = 6 g sukker
    Acesulfam-K (Sunett) Strøprodukt Drys på grød o.lign.
    Bagning, is, fromager
    SØD-STRØ 1 strøget tsk. = 33 g sukker
    Acesulfam-K (Sunett) Pulver Atwel 60 g = 100 g sukker
    Blanding af cyclamat og sakkarin. Tabletter Kaffe, The, Madlavning, Bagning, syltning SØD
    Rød Hermesetas
    1 tabl. = 5 g sukker
    1 tabl. = 4 g sukker
    Blanding af cyclamat og sakkarin. Flydende Kaffe, The, madlavning, bagning. SØD flydende
    Hermesetas
    flydende Huxolin
    1 tsk. = 38 g sukker
    1 tsk. = 50 g sukker
    1 tsk. = 66 g sukker
    Blanding af aspartam og acesulfam-K Tabletter Kaffe, the, madlavning
    Kan ikke koges
    Hermesetas,
    New Taste
    1 tabl. = 1 tsk. sukker
    Blanding af aspartam og acesulfam-K Strøprodukt Drys på grød, gryn etc. Perfect Strø 1 tsk. = 2 tsk. sukker
    Blanding af aspartam og acesulfam-K Pulver Bagning, desserter Perfect Fit 60 g = 100 g sukker

    [TIL TOP]


    Energigivende sødestoffer:

  • Påvirker blodsukkeret
  • Indeholder energi (kJ/kcal)
  • De kan ikke anbefales.

  •  

     

    Energigivende sødestoffer er sukkeralkoholer (polyoler) som:

  • isomalt (isomaltitol, palatinit)
  • lactitol
  • maltitol
  • maltitolsirup
  • mannitol
  • sorbitol (sorbit)
  • xylitol

  •  

     

    Sukkeralkoholer:

  • Påvirker blodsukkeret mindre end sukker og giver ca. 10 kJ pr. g.
  • Sukkeralkoholer søder omtrent som sukker og bruges til at give

  •   konsistens og fylde.

    Fruktose:

  • Påvirker blodsukkeret omtrent som sukker,

  •   og energiindholdet er det samme (17 kJ pr. gram)
  • Fruktose kan ikke anbefales som sødestof.

  •  

     

    Maltodextrin og hydrolyseret stivelse:

  • Er kulhydrater, som bruges som fyldstoffter til Strøprodukter.
  • De giver stigning i blodsukkeret og har samme energiindhlold

  •   som sukker (17kJ pr. gram.)

    Strøprodukter:
    Canderel, Hermesetas Drys og Sweet`N Low:

  • Er strøprodukter, der påvirker blodglucosen og giver energi.
  • De frarådes derfor i større mængder (f.eks. til bagning).

  • [TIL TOP]


    Sukkerfri, light, ikke tilsat sukker:- FUP eller fakta.


    Læs altid varedeklarationen inden du køber nye produkter og
    check jævnligt deklarationen på de produkter, du plejer at købe.

    Light er ikke ensbetydende med, at produktet er sukkerfrit. Light
    bruges ofte, når f.eks. sukkerindholdet er mindst 30% mindre i
    forhold til et tilsvarende almindeligt produkt.

    I levnedsmiddelindustrien er det illladt at kombisøde.
    D.v.s. at producenterne må søde både med sukker og kunstige sødestoffer.
    Når man bager derhjemme, kan det også væfe en fordel at kombisøde.
    Dels fordi det giver et bedre bagemæssigt resultat, dels
    fordi der ikke sker noget ved en gang imellem at spise beskedne
    mængder af sukkersødet mad.

    Det fremgår altid af varedeklarationer, om der er tilsat sukker i produktet.
    Det er dog ikke lovpligtigt at deklarere mængde, energi
    og næringsstofindholdet.

    [TIL TOP]